top of page

Licht in portretfotografie

Licht is één van de meest bepalende elementen wanneer het de vorm en sfeer in je foto betreft. Als je de taal van het licht beheerst dan kan je elke sfeer creëren die je in een foto en het portret wilt zien.


De sfeer wordt een stuk diepzinniger, naarmate de schaduw toeneemt. Terwijl een portret zonder veel schaduw een stuk gewoner lijkt. Een vlakke uitlichting is juist open, eerlijk en zelfs oppervlakkig. Er wordt niets voor de kijker verborgen.


Schaduwen spelen ook een zeer belangrijke rol in het onthullen van vormen.

Wanneer we beschikking hebben over verschillen in licht en donker dan kunnen onze hersenen een plat plaatje omzetten. Hebben we dat niet, dan ervaren we een beeld als vlak.


Ogen met reflectie

De ogen vormen het laatste criterium. Ogen zonder lichtpuntjes komen levenloos over. Als de lichtbron te hoog staat dan zullen er geen lichtpuntjes meer te zien zijn. Diep liggende ogen verliezen het lichtpuntje veel eerder dan ogen die meer aan de oppervlakte liggen.


Iets voor jou?

wil je ook graag een keer op deze manier geportreteerd worden, of wellicht je zoon of dochter, vraag dan even naar de mogelijkheden...
bottom of page